top of page

Chystané změny v zákoníku práce 2023. Co přináší?

Novela zákoníku práce se po neschválení Senátem vrací zpět do sněmovny. Výsledek jednání sněmovny bude klíčový. Novela by měla být schválena na podzim 2023.


Obsahuje např. změny právní úpravy dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, tzv. DPP a DPČ jako např. povinnost předem rozvrhovat pracovní dobu, dodržovat nepřetržité odpočinky, poskytovat příplatky za víkendovou práci.



Dohody mimo pracovní poměr

Postavení zaměstnanců pracujících na základě dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce se změní. Dohodářům by tak měla být poskytnuta vyšší míra ochrany než doposud. Na druhou stranu pro zaměstnavatele to bude znamenat zvýšení administrativy a nákladů.

  • pokud zaměstnanec bude pracovat na základě DPČ nebo DPP a splní zákonné podmínky, vznikne mu právo na dovolenou. Platí, že pro účely dovolené činí délka týdenní pracovní doby 20 hodin týdně.

  • nově bude možné pokud zaměstnanec, pracující na některou z dohod odpracoval 180 dní v předchozích 12 měsících může požádat o přechod na pracovní poměr. Zaměstnavatel je povinen mu do jednoho měsíce odpovědět s odůvodněním, zdali žádosti vyhoví či nikoliv.

  • další změnou kterou novela přináší je povinnost zpracovat rozvrh pracovní doby u zaměstnanců na dohodu. Zaměstnavatel musí zaměstnanci nejpozději 3 dny předem předložit rozvrh pracovní doby.

  • příplatek za práci ve svátek, práci v noci a o víkendech bude nově platit i pro zaměstnance pracující na dohody.

Home Office

Při sjednání práce na dálku bude povinná písemná dohoda se zaměstnancem a možnost pro obě strany vypovědět tuto dohodu z jakéhokoliv důvodu s patnáctidenní výpovědní dobou. Bude také umožňeno placení nákladů při práci na dálku paušálem.


Elektronické doručování

Pravidla pro elektronické podepisování a doručování se změní. Pro podpis pracovní smlouvy a dodatků postačí el. podpis a doručení na e-mailovou adresu zaměstnance. Zaměstnanec bude mít možnost od pracovní smlouvy odstoupit do 7 dnů od doručení. Elektronické duručení bude možné pouze v případě, že k němu zaměstnanec udělil souhlas.


Informační povinnost

Zaměstnavatel bude mít povinnost informovat zaměstnance o jeho právech a povinnostech vyplývající z pracovněprávního vztahu nejpozději do 7 dnů od vzniku pracovního poměru. Zaměstnavatelé budou mít možnost poskytovat informace v elektronické podobě.


 

Co si o změnách myslíte vy?


Zanechate komentář, sledujte nás na sociálních sítích a prohlédněte si naše další příspěvky.


Podívejte se na další informace a služby, které v rámci mzdového účetnictví našim klientům poskytujeme. #mzdylevne



781 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page